Emziren Anne Beslenmesi - Diyetisyen Tuğçe Anlak

Emziren Anne Beslenmesi

Emziren anne beslenmesi sütün kalitesi için önemli bir konudur. Bende emziren bir anne olarak sizlere kendimde deneyimlediğim bilgiler paylaşmak istiyorum.

Öncelikle anne sütünden bahsetmek istiyorum. Anne sütü, dünyada eşi benzeri bulunmayan mucizevi besindir.


Anne Sütünün Bebek İçin Yararları Nelerdir?

  • Akut ve kronik hastalıkların riskini azaltır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Büyüme- gelişme ve psikolojik yönden birçok yararı vardır.


Anne Sütünün Anne İçin Yararları Nelerdir?

  • Birçok kanserden korur.
  • İleride oluşabilecek osteoporozis’ i (kemik erimesi) önler.
  • Düzenli ve dengeli beslenme ile kilo kontrolü sağlar.
  • Psikolojik yönden birçok faydası bulunmaktadır.


Anne Sütünün Besin Değeri Nasıldır?

Anne sütü, besin değeri açısından çok zengindir, vitamin- mineral deposudur. 200’ den fazla bileşik içeren kompleks bir besindir. Bu kadar kıymetli bir besini elinizden geldiğince bebeğinize vermek istiyorsunuz. Tabi bazı durumlar da hastalık vb. gibi bebeğinizi emziremeyebilirsiniz. Bu durumlarda hiçbir zaman kendinizi suçlamayın ve dışarıdan gelen tepkilere kulak asmayın. Çünkü her anne bebeği için en iyisini ister ve elinden gelen her şeyin fazlasını yapmaya çalışır.


Emzirmede Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir?

  • Doğumdan hemen sonra ilk 30 dakika -1 saat içerisinde bebek emzirilmeye başlanmalıdır.
  • Bebek her istediğinde ve ağladığında emzirilmelidir.
  • İlk 6 ayda sadece anne sütü verilmelidir. Her emzirmede bebek her iki memede en az 10 dakika tutulmalıdır.
  • 2 yaşına kadar emzirmeye devam edilmelidir.
  • Annenin dinlenmesi sağlanmalıdır.
  • Bebeği ile tensel temas kurmalıdır.
  • Bebekler anne sütü ile beslendikleri dönemde büyüme ve gelişme açısından mutlaka izlenmelidir.

Emziren Annenin Sütünü Arttırmanın Yolları Nelerdir?

Öncelikle süt arttırmada en etkili besin su’dur. Anne bol bol su içmeyi asla ihmal etmemelidir. Anne sütünün %80’den fazlası su’dan oluşmaktadır. Bu yüzden annenin yeterli su içmesi çok önemlidir. Tabi bunun yanında düzenli ve dengeli beslenmede büyük önem taşımaktadır. Yeterli miktarda alınan karbonhidrat, protein ve yağ sütünüzü destekleyici faktörlerdendir. Süt arttırma da diğer bir etken ise bebeğinizi bolca emzirmenizdir. Sütüm yetmiyor emzirmeyi bırakayım gibi düşünceniz olursa sakın emzirmeyi bırakmayın. Ne kadar çok emzirirseniz sütünüz o kadar artar. Sütünüz yeterli olmasa bile siz emzirmeyi bırakmadıkça daha fazla emzirdikçe emin olun sütünüzün arttığını ve yettiğini sizde göreceksiniz. Her iki memeden en az 20 dakika 2-3 saatte bir mutlaka emzirin. Bunu 1 hafta boyunca düzenli bir şekilde yapın ve ihtiyacınız olan suyu, sağlıklı besinleri de beslenmenize mutlaka ekleyin. Artış olacağına siz bile şaşırabilirsiniz. Annenin dinlenmesi de sütünü arttırmaya destekleyecek etkenler arasındadır. Gün içerisinde alınan ılık duşta sizi rahatlatarak süt oluşmasına olumlu etki sağlayacaktır.


Emziren Anne Neler Yemelidir?

Yeşil yapraklılar, yulaf, incir, hurma, kuru meyveler, havuç, kimyon, yumurta, süt, ceviz, badem gibi besinlerden ve rezene, ıhlamur, anason, ısırgan, frenk kimyonu gibi bitki çaylarından destek alabilirsiniz.


Emziren Anne Diyeti Nasıl Olmalıdır?

Emziren bir anne günde 500-600 kalori arasında emzirirken kalori harcar. Emziren anne günlük alması gereken ihtiyacına 500 kalori eklemesi yeterli olacaktır. Emziren bir annenin günlük alması gereken enerji 1800 kalorinin altına düşmemesi gerekir. Enerjisi düşük diyetleri uygulamak sütünün azalmasına sebep olabilir. Alınan enerjisinin de sağlıklı ve içeriği temiz besinlerden olması çok önemlidir. Emziriyorum diye tatlılar, pastalar, börekler tüketmek hızlı bir şekilde kilo artışına sebep olur. Hatta hamilelikten bile daha fazla kilo alabilirsiniz. Bu yüzden her zaman ihtiyacınız olan ve size uygun olan karbonhidrat, protein ve yağ ile oluşturulmuş, yeterli ve dengeli beslenme kilo kontrolü için yeterli olacaktır. Bunun için bir beslenme uzmanından yardım alabilirsiniz. Sizin ihtiyaçlarınıza göre oluşturulan liste ile hem sütünüzü destekleyerek hem de kilo kontrolü sağlayarak ilerlemiş olursunuz. Bu sayede sütünüzün azalması endişenizde ortadan kalkmış olacaktır.


Gaz Yapan Besinler Nelerdir?

Bebeklerde gaz problemi de anneleri zorlayan bir durumdur. Bu yüzden anne çok soğuk, kafeinli ve gazlı içeceklerden kaçınmalıdır. Kurubaklagiller, brokoli, karnabahar, turp, lahana çeşitleri, soğan, sarımsak, kızarmış yiyecekler, acı ve baharatlı yiyeceklerden de uzak durması gerekebilir.


Emziren Anneler Neler Yememelidir?

Şarküteri ürünleri (sucuk, salam, sosis) gibi ürünler doğru koşullarda üretilmediğinde bakteri oluşumuna neden olabilir. Çiğ köfte ve çiğ et gibi bakteri oluşumuna açık olan besinler tercih edilmemelidir. Çok fazla çay ve kahve tüketimi hem sütün kalitesini hem de annenin uyku kalitesini düşürebilir. Meyveler ve çiğ sebzeler iyice yıkanmadan tüketilmemelidir. Emzirme sürecinde alkol ve sigara tüketiminden mutlaka kaçınılmalıdır.

Bu süreçte profesyonel destek almanız fayda sağlayacaktır. Sevgiyle kalın.